Noliz

Pizza

Kategori:

Igår bakade en riktigt god pizza! För den som är sugen tänkte jag nu bjuda på receptet. Eller ja, jag ska försöka tala om hur jag gjorde eftersom jag mest hittade på som vanligt =)

Tomatsås
1 gul lök
1 paket tomatkross
Ca 0,5 paket fryst basilika
1 tsk socker
Salt
Peppar
Chili explosion
Olivolja

Hacka löken mycket smått. Fräs den lite snabbt i olivolja. Häll på tomatkross och kryddorna. Låt puttra en stund, 5-10 min eller så.
Jag gjorde såsen på dagen och lät sen stå och dra till på kvällen så den blev aningen stark trots att när jag gjorde den tyckte jag inte den smakade så mycket. Så nästa gång ska jag komma ihåg att den drar till sej lite med tiden. Och nästa gång ska jag nog även testa att ha i kanske lite vitlök och istället för vanligt socker tar jag kanske farinsocker, borde bli gott.

Senare på kvällen när jag kom hem från engelskaprovet gjorde jag själva pizzan.

Deg
50g jäst
4 dl ljummet vatten (finger varmt typ)
Lite salt
En skvätt olivolja
(vill du mäta föreslår jag kanske 2 tsk salt å ca 4 msk olja eller nåt)
Ca 9-10 dl vetemjöl

Smula jästen och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sej. Häll på salt, olja och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Den blir ganska lös. Låt jäsa under duk i ca 30-35 min eller så.

Sätt ugnen på 250 grader.
Ta mjöl på händerna och luft upp degen på mjölat bord. Dela degen i två. Tryck ut den enda delen så den blir ungefär lika tunn över hela (jag gjorde så tunn att den precis höll ihop, och lät den vara lite tjockare i kanterna) och lyft över den på en mjölad plåt. Gör likadant med andra delen.
Så smart var inte jag, jag tryckte ut hela degen och delade den efter det så pizzorna fick lite konstig form men vill man göra så så går ju även det bra, smaken är ju den samma även om de ser konstiga ut =)

Smeta på ett lagom lager av tomatsåsen. Strö över det du vill ha på pizzan. Jag tog smaksatta italienska skinkor, på den ena pizzan en skinka med peppar och paprikasmak och på den andra med vitlökssmak. Sen hade jag på gröna oliver, fetaost, zucchini och riven ost.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

Jag och Jerker åt av dom igår, jag har ätit nu och det är en "Jerker portion" kvar. Så de räcker till ca 4 personer.

Hehe tur att inte jag är en receptskribent, men jag kanske lyckades inspirera någon iaf =)

Apr. 24, 2013

Kategori:

Igår skrev jag första engelska provet, en essä. Man fick välja att skriva om "The power of thoughts", "The battle between good and evil" eller "Love". Jag kan inte påstå att nåt av de ämnena kändes speciellt lätt. Men jag valde iaf love, kändes som att jag hade störst chans att ordbajsa i det ämnet än de andra. Jag utnyttjade hela tiden, men vet inte om det blev speciellt bra ändå. Det återstår väl att se, bara det räcker till E så är det lugnt, men som sagt, det återstår att se.

I lördags var jag med Emma å Blue hos hovslagaren. Det bästa med den dagen var de små liven som skuttade runt utanför stallet där. Två små fölisar =) ett gult litet hingstföl som bara var tre dagar gammalt och ett brunt stoföl som var enligt Hans "ett par dagar äldre". Dom var helt bedårande! Jag blev helt kär i den gula! Så otroligt söt på sina alldeles för långa, vingliga ben.

Nu ska jag åka iväg till sjukgymnasten, brukar ju cykla dit men jag är så fruktansvärt förkyld, men hosta, ont i halsen å ingen röst alls så tar nog bilen idag å cyklar lite inomhus när jag kommer fram istället. Känner mej som en soffpotatis när jag gör så men det är ju egentligen samma sak, cykling som cykling oavsett om det är ute eller inne. Men känns ändå som att man är duktigare om man cyklar ute. Aja nog om detta nu måste jag dra.

Fin start

Kategori: Allmänt

I fredags lämnade jag in första inlämningsuppgiften i naturkunskapen och idag hade jag fått svar. 
 
"Mycket bra sammanfattning om Big bang! Bra skrivet och bra uppgivande av källor!"
 
Mycket bättre start än så kan man väl inte få =) Eftersom jag hoppade direkt på nästa uppgift under helgen så har jag gjort klart även den idag och skickade in den i eftermiddags så jag hoppas få svar på den senare i veckan.
När det var klart började jag på engelskan. Måste medge att jag har glömt mer än jag trodde! Kanske inte tal och talförståelse men jag kan verkligen inte stava!! Första uppgiften är att skriva en recention på en film, nej, inte vilken film som helst, vi fick välja mellan Shakespeare in Love och The King's Speech. Jag hade inte sett någon av dom innan så inget försprång där inte! Jag såg Shakespeare in Love förra veckan efter att jag fick uppgiften, såg den idag ingen för att fräscha upp minnet lite, idag gjorde jag även lite anteckningar medans jag såg den. Och nu har jag kommit så långt att jag har skrivit en sammanfattning av den på engelska, det var då jag insåg hur värdelös jag är på att stava. Tur att google translate finns, hoppas bara att den inte har lurat mej =P
 
Men än är jag ju inte färdig för jag ska ju även skriva om hur jag uppfattade filmen, om dialogen gör det lättare att förstå de olika karaktärerna, vilken som var min favoritkaraktär och varför, vilken scen jag gillade bäst och vilken jag gillade minst osv. Men hur ska jag lyckas med detta? Jo visst jag kan säga vad jag tyckte om filmen, den var medioker. Varken bra eller dålig. Den berörde mej inte det minsta. Visst den var lite rolig emellanåt men det är ingen film jag vill se igen. Hade bara sett den en gång om det inte var för att jag var tvungen att skriva den här joggla recentionen. Men det där med vilken scen man gillar eller ogillar, om dialogen gör att man förstår karaktärerna bättre osv, ja det är därför de har dialoger i en film, för att man ska "lära känna" karaktärerna. 
 
Nä jag är nog lite för negativ för tillfället för att kunna skriva en rättvis recention. Får återuppta det en annan dag i veckan. Jag hade egentligen tänkt hinna med allt veckans skolarbete idag eftersom jag ska jobba resten av veckan och vill ju hinna med att umgås lite med min häst också men just nu går ögonen liksom i kors så får nog ändå ge mig för dagen. Har ju i alla fall gjort det mesta. 
 
Hade även tänkt att det skulle finnas tid till att åka och pussa lite på Akela när jag var klar med skolarbetet men nu ser jag ju att klockan är så mycket att de förmodligen redan är nattade och då vill jag ju inte åka och störa så pussandet får vänta till imorgon tyvärr.. 

Snabbpizza

Kategori:

Igår firade vi att Johan föddes för 28 år sen, vi hade mycket trevligt här hemma med en salig blandning av alkohol, dartspel å go musik. Kom väl i säng framåt fyra tiden sådär. Men, förståndig som jag är så drack jag faktiskt bara vatten efter typ kl1 å när gästerna hade gått käka vi lite nattamat så jag är inte det minsta bakis =) inte ens sådär trött som man brukar va dagen efter. Riktigt gött!!

Det enda onormala med denna dagen är att jag gick upp ca 10.30, städade, såg en film, käka upp de få ostbågarna som fanns kvar sen igår, åkte till stallet. Och där någon gång runt kl16 insåg jag att jag hade glömt att äta frukost!! Jag! Som i vanliga fall knappt hinner vakna innan jag måste äta, hade glömt att äta frukost!! =O hur gick det till?! Och dessutom utan att ens känna mej hungrig!
Så när jag kom hem och hade duschat fick jag slänga ihop nåt. Det blev en snabbpizza gjord på tunnbröd. På hade vi pesto, ketchup, mexica korv, annanas å ost. Blev faktiskt ganska gott även om det kanske hade vart godare med lite tjockare botten.

Utmaningen

Kategori: Allmänt

Som sagt fick jag för oerhört länge sen en utmaning  av Li (jag orkar inte fundera ut hur man länkar så gör såhär) http://wonderfuldarling.blogspot.se 
Det går iaf ut på att man får fem frågor av den som utmanar en, svarar på frågorna, utmanar tre andra som har färre än 200 följare, länkar till dessa tre och hittar på fem frågor till dessa tre bloggare. Detta publicerar man sen på sin blogg samt skriver på de tre utmanades bloggar att de blivit utmanade.
 
Så här kommer mina frågor och svar:
 
Om du fick veta att du bara hade en dag kvar att leva, vad skulle du då göra?

Oj detta är svårt.. Det är liksom inget man går och tänker på. Men det första som kommer upp är väl att jag skulle göra nåt jag tycker om. Så jag skulle börja dagen med lång härlig ridtur i skogen, det optimala vore om min älskade Lacy var med. Sen skulle jag vilja äta min sista måltid tillsammans med min familj, troligvis någon pastarätt (pasta = meningen med livet). Till efterrätt äter vi efterrätternas efterrätt och tårtornas tårta, Tiramisu! När alla är mätta och glada spelar vi spel. Till sist vill jag somna i Jerkers armar till ljudet av hjärta och Lacys snarkningar.
 

Om du fick leva om en dag, vilken skulle det vara & varför?
 
Här har jag två att välja mellan, den ena är en dag när jag var liten. Jag och mamma var som vanligt ute i skogen och gick. Solen sken, det luktade blöt mossa. Vi satt på en stubbe och fikade, det kändes som att det bara fanns vi två i hela världen och ingen annan känsla än kärlek och lycka. Just det ögonblicket är det enda jag kommer ihåg från den dagen men det är nog det bästa ögonblicket i mitt liv.
Den andra kommer jag ihåg mer av, nämligen min studentdag. Hela dagen var underbar, allt från förberedelserna i köket hemma hos mamma tills jag slöt ögonen på natten andades lycka och frihet. 
 

Vad är ditt favoritdjur?

Återigen har jag två alternativ, hund och häst. Men jag antar att om jag måste  välja bli det nog hund. Dom sprider sån glädje. Det gör ju hästar också men hundar har man ju med sig mer, de erbjuder mer sällskap och tröst när man är i behov av det och kräver bara kärlek och mera kärlek tillbaka.

Vart ser du dig själv om 5år?
 
 
Om fem år hoppas jag att vara färdigutbildad sjuksköterska. Förhoppningsvis med ett jobb jag trivs med. Jag bor i ett hus på landet tillsammans med Jerker och vårt/våra barn.

Hur många armhävningar kan du göra på rad?

Hahah jag har inte gjort en enda på flera år så jag skulle gissa på typ tre... MEN en gissning duger ju inte så nu måste jag ner på golvet och testa! Och där överträffade jag mej själv och gjort 14. Herregud det är ju pinsamt vad klen man är! Men jag gjorde i alla fall riktiga och inte "tjejiga" på knäna som jag gjorde sist jag testade. (för typ 3 år sen)
 
 
Ja-a det var ju inte så jobbigt att svara på dom små frågorna. Nu ska jag bara se om jag kan hitta några att utmana. Jag läser ju inte så många bloggar.. Men tre ska jag väl lyckas med. Men jag utmanar i alla fall Sara http://saaaraaas.blogspot.se, Malle http://malinkraft.blogg.se/ och Frida http://pollynichols.blogg.se/
 
Frågorna som de utmanade ska svara på lyder som följer:
 
Om du var ett djur, vilket skulle det vara och varför? (inte vilket djur du vill vara alltså utan det som passar bäst för din personlighet)
 
Vilken är den bästa gåvan du någonsin fått?
 
Vad skrattade du åt senast?
 
Om du skulle välja en maträtt som du var tvungen att äta en gång om dagen varje dag i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?
 
Om du fick leva ditt liv i en tv-serie, vilken serie och vilken karaktär skulle du då välja?
 

Sådär ja, min plikt är slutförd! Nu hoppas jag att staffetpinnen förs vidare av de jag utmanade. =)

Skolstart å cykelbaneteori

Kategori: Allmänt

Yes people, idag har jag alltså börjat skolan.... Igen =)
Dagen började på med en lugn stund i soffan med en kopp te och ett par mackor med en gammalt avsnitt av Hart of Dixie. Efter det gjorde jag mej lite snyggare, tyckte inte jag skulle gå ut osminkad och i morgonfrill. Så tog jag vita blixten (VB) och trampade iväg till komvux. Klockan 10.00 var det generell introduktion där man fick info om hur saker och ting fungerar på skolan, hur man hittar de olika salarna osv. Direkt efter det följde information om hur Fronter fungerar, ett nätverk eller vad man ska kalla det för elever och lärare där man kan hitta information om kurserna man tar, skicka meddelanden och inlämningsuppgifter osv. Detta var avklarat ca 11.30 och jag var hungrig som om jag inte ätit på en vecka så jag hoppade på VB igen och åkte hem för att fylla på buken lite.
 
13.30 började det på riktigt! Då var det dax för introduktion för första kursen, Naturkunskap 2. Vi var hela tre elever =) Jag var den enda som hade lyckats hitta och köpa boken, jag var även den enda som tyckte att det var en bra ide att ha med papper och penna när man går i skolan. Tur för de andra två att jag hade ett helt pennfack med mig så jag kunde vara snäll och låna ut en penna var till dom.
 
Under den introduktionen klarnade det där med Fronter lite mer, läraren visade mer exakt vart vi skulle kolla för att hitta det vi behövde för kursen. Inte speciellt svårt när man väl fatta grejen. Han berättade hur kursen var upplag, eller snarare vad vi skulle ta oss igenom innan vi var klara, upplägget får vi ju sköta själva eftersom vi läser på distans. Vi fick fylla i lite blanketter och sen var det klart. Jag var hemma igen nån gång runt kl15. Och sen var det bara att hugga in.
 
Varje delmoment består av ett stycke i boken som ska läsas, man ska svara på tillhörande frågor längst bak i boken samt skriva en inlämningsuppgift. Första momentets uppgift hör dock inte ihop med boken eftersom lärarna vet att det kan vara klurigt att få tag i den så för att man ska kunna sätta igång med en gång så ska alltså underlaget till första uppgiften sökas fram på annat sätt. Det ska handla om Big bang men jag har inte börjat med den än. Jag satte däremot igång med frågorna i boken (stycket hade jag ju redan läst eftersom jag inte kunde låta bli när jag fick boken för ca två veckor sen). Så nu är halva första uppgiften klar och andra halvan tänkte jag försöka hinna med imorgon, den verkade inte jättesvår så det ska nog gå fint.
 
Nu till nästa punkt. Cykelbaneteorin!
Den senaste tiden (sen snön/isen äntligen börjat försvinna) har jag vart ute och gått/cyklat mer. Några gånger tillsammans med min vän Malin. Vi har då haft disskusioner och funderingar kring detta med gång/cykelbanor och vilken sida man ska hålla sig på. Hon går ju med barnvagn och tar alltså upp lite mer plats än om hon hade gått ensam och har då flera gånger råkat ut för sura "medtrafikaner" som skäller för att hon är ivägen trots att hon trycker sig mot ena kanten och det då finns minst 1,5m till godo vid sidan om. På vissa ställen finns markeringar i asfalten som visar att man ska gå på ena sidan och cykla på den andra men vi har inte lyckats klura ut någon logik i om man ska vara på höger eller vänster sida när man går eftersom det tycks som att markeringarna är på olika sidor på olika ställen av slingan vi gått. Vore det inte smidigast om man helt enkelt bestämde att man håller sig på ena sidan tex höger när man tar sig fram på cykel/gångbanorna oavsett om man går eller cyklar? Den som då vill köra/gå om kan helt enkelt styra förbi på andra sidan, precis som när man kör bil. 
MEN! Nu har jag gjort en observation! Eventuellt kan det vara såhär, cyklar gör man på den sidan av cykelbanan som ligger närmast vägbanan och går gör man på den sidan som ligger bort från vägbanan. Kan detta stämma? Och i så fall, hur gör man på sånna ställen där cykel/gångbanan går genom en park eller dylikt där det inte finns någon bilväg bredvid? 
Om någon av er tre som ibland läser min oerhört ouppdaterade blogg har svaret på detta skulle jag bli ytterst tacksam för svar! =)
 
Nu när jag ändå är på gång kanske jag ska ta tag i den där utmaningen som jag fick av Li för sisådär tre månader sen =)
 
Tjipp!